joi, 1 iulie 2010

Manipulare



MANIPULÁ vb. tr. 1. a mânui, a manevra. 2. a antrena, prin mijloace de influentare psihică, un grup uman, o comunitate sau o masă de oameni la actiuni al căror scop apartine unei vointe străine de interesele lor; a influenta opinia publică prin mass-media sau prin alte metode persuasive. (Dictinar explicativ roman) : ;))

Da..ma rog...cat am inteleg eu a inteles toata lumea...dar aceasta postare se refera la manipularea negativa...despre cea pozitiva nu am ce spune..sunt de acord pe o parte;))...oricum sa revenim la ce spuneam de cele mai multe ori nu realizam ca suntem manipulati...aaa sa nu uit...uite:
A INFLUENTA tranz. (fiinte, lucruri) A supune unei influente; a modifica printr-o influenta; a inrauri. 2. intranz. A avea influenta. - Din fr. Influencer.
PERSUASIÚNE s.f. (Livr.) Actiunea, darul sau puterea de a convinge pe cineva sa creada, sa gandeasca sau sa faca un anumit lucru. – Din fr. persuasion.
A NEGOCIA, negociez, vb. I. Tranz. 1. A trata cu cineva incheierea unei conventii economice, politice, culturale etc. A intermedia, a mijloci o afacere, o casatorie. 2. A efectua diverse operatii comerciale (de vanzari de titluri, de rente etc.). – Din fr. négocier.
A MANIPULA tranz. 2) A aranja cu grija in vederea executarii unor experiente sau operatii tehnice sau stiintifice. fr. Manipuler 1) (aparate, mecanisme) A folosi cu ajutorul mainilor, dirijand cu dibacie; a manui; a manevra.

Cand afirmam ca avem de-a face cu o influentare sau persuasiune care este numita manipulare, acest lucru insemna ca Actul de a Influenta sau de a Persuada a fost executat desavarsit. Cel mai adesea programarea Neuro Lingvistica este numita manipulare si pe buna dreptate se poate cataloga asa. NLP este manipulare, pentru ca actioneaza si uziteaza de cele mai avansate instrumente care dau rezultate imediat.
Este foarte delicat a face o distinctie intre cei patru termeni. Am incercat o sinteza a celor 4 termeni, astfel incat sa nu apara nici o contradictie. Astfel, am considerat ca a Negocia, a Influenta si a Persuada se refera la o actiune precisa intr-un anumit sens:

- A negocia: a trata in vedere incheierii unei conventii.
- A influenta: a modifica printr-o influenta.
- A persuada: darul de a convinge.

Acesti termeni se intrepatrund, in sensul ca intr-o negociere poti incerca sa influentezi.
La fel, poti incerca sa influentezi avand darul de a convinge, cum poti si negocia avand darul de a convinge!

Daca te intereseaza : www.damaideparte.ro